Lypsyrutiinin 12 kultaista sääntöä

1. Tarkkaile
utareterveyttä säännöllisesti

2. Lypsyjärjestys

3. Ota alkusuihkeet

4. Puhdista vetimet ja niiden päät

Lypsyrutiinin 12 kultaista sääntöä, vaihe 1  Lypsyrutiinin 12 kultaista sääntöä, vaihe 2  Lypsyrutiinin 12 kultaista sääntöä, vaihe 4  Lypsyrutiinin 12 kultaista sääntöä, vaihe 3

- Lue säännöllisesti kaikki 
utareterveyteen
ja maidon laatuun
liittyvä tieto, jota saat
meijeristä,
virallisilta neuvontaorganisaatioilta ja eläinlääkäriltä. Testaa utareterveys säännöllisesti DCC-solumittarilla
tai CMT-testillä.

- Kehitä jokaiselle lehmälle
ja karjalle kriteerit, joiden avulla
mahdolliset muutokset on helppo havaita.

- Navettajärjestelmästä ja karjan koosta riippumatta lypsä ensin hiehot, sitten poikineet ja pääosa karjasta.

- lypsä sairaat lehmät viimeiseksi ja pese ja desinfioi lypsyjärjestelmä sen jälkeen.

- Ota 2 - 3            alkusuihketta ja tutki maito. Käytä  parsinavetoissa ja lypsyasemilla suihkemukia. Pese lypsyaseman lattia ennen seuraavan lehmäryhmän tuloa.

- Alkusuihkeet antavat lehmälle signaalin lypsyn aloittamiseen, ja niiden avulla on mahdollista havaita epänormaali maito ja estää sitä pääsemästä tankkiin.

 - Utaretulehduksen hallitsemiseksi ja korkealaatuisen maidon tuottamiseksi lehmien vedinten on oltava puhtaat ja kuivat, kun lypsinmet kiinnitetään niihin. Puhdista jokainen vedin ja sen pää hyväksytyillä aineilla. Pyyhi vetimet kuiviksi kertakäyttöpaperilla tai puhtaalla kangasliinalla, yhdellä kutakin lehmää kohti. Jos käytät kangaspyyhkeitä, pese ja kuivaa ne hyvin ennen seuraavaa käyttöä.

Älä koskaan aloita lypsyä vedinten puhdistamisella! Tällöin vedinkanavassa kasvavat bakteerit voivat siirtyä ylemmäs utareeseen. Aloita aina ottamalla alkusuihkeet.

Lypsyn aikana

5. Tarkista lypsyjärjestelmä


6. Kiinnitä lypsin oikeaan aikaan

7. Vältä tyhjälypsyä 

8. Poista lypsin oikein

Lypsyrutiinin 12 kultaista sääntöä, vaihe 5
 Lypsyrutiinin 12 kultaista sääntöä, vaihe 6  Lypsyrutiinin 12 kultaista sääntöä, vaihe 7  Lypsyrutiinin 12 kultaista sääntöä, vaihe 12

- Valitse tilalle sopiva alipainetaso ja tykytysjärjestelmä ja asennuta se DeLavalin ohjeiden mukaan. 

- Tarkista alipainetaso aina lypsyn alussa.

 

- Lypsin on kiinnitettävä 60 - 90 sekunnin kuluessa vedinten valmistelusta. 

- Kun kiinnität lypsintä, minimoi ilmavuodot. 

- Aseta lypsin niin, että se on luonnollisessa asennossa utareeseen nähden.

 

-Tyhjälypsyä pidetään vedinten päiden hyperkeratoosin pääsyynä. Kun utare on sopivan tyhjä, lypsy-yksikkö täytyy irrottaa. Tämän voi havaita käsin tunnustelemalla. ACR-irrottimilla varustetuissa järjestelmissä virtaustunnistimet havaitsevat alhaisen virtauksen ja ohjaavat lypsimen irtoamaan automaattisesti. Virtausohjatuissa lypsyjärjestelmissä on optinen osoitin, joka ilmaisee, kun virtaus on muuttunut alhaiseksi.

- Kun lypsy on päättynyt, lypsimen alipaine voidaan katkaista käsin tai automaattisesti. Anna nännikumin alipaineen laskea kokonaan ennen yksikön irrottamista. ÄLÄ purista utaretta äläkä vedä lypsy-yksikköjä alaspäin, koska nännikumin suukappaleen ympärille voi tällöin päästä ilmaa, mikä nostaa tulehdusriskiä.

 

 

Lypsyn jälkeen

9. Hoida vetimet aina lypsyn j��lkeen


10. Puhdista lypsylaitteisto välittömästi lypsyn jälkeen

11. Jäähdytä maito kunnolla

12. Tarkkaile maidon laatua, lypsylaitteistoa ja lypsytietoja säännöllisesti

vedinkasto
 Lypsyrutiinin 12 kultaista sääntöä, vaihe 10  Lypsyrutiinin 12 kultaista sääntöä, vaihe 11  Lypsyrutiinin 12 kultaista sääntöä, vaihe 12

- Käsittele jokainen vedin mahdollisimman pian yksikön irrottamisen jälkeen hyväksytyllä lypsyn jälkeen käytettävällä vedinhoitoaineella. Tämä on tehokkain tapa estää utaretulehduksen leviäminen.

 

- Puhdista lypsyjärjestelmän ulkopinnat. 

- Huuhtele ja Puhdista kaikki järjestelmän osat jokaisen käytön jälkeen käsin tai automaattisesti sopivilla aineilla oikeassa lämpötilassa. Anna järjestelmän valua kuivaksi. 

- desinfioi järjestelmä tarvittaessa ennen seuraavaa lypsyä hyväksytyillä desinfiointiaineilla. Huomaa oikea laimennussuhde.

- Tarkista jäähdytyslämpötilat, jotta voit olla varma siitä, että oikeat lämpötilat saavutetaan aina lypsyn aikana ja jälkeen. 

- oikea jäähdytyslämpötila hidastaa useimpien bakteerien kasvua huomattavasti tai pysäyttää sen kokonaan.

 

 

- Tarkastele maidon laatua, koostumusta ja lypsyaseman suorituskykytietoja säännöllisesti ja vertaile niitä historiatietoihin.

- Vaihda nännikumit ja muut kumiosat suositusten mukaan. Vanhat kumiosat halkeilevat ja muuttuvat huokoisiksi, mikä vaikuttaa lypsytehoon ja lisää lian ja bakteerien kertymisriskiä. Tällaiset ongelmat voivat pidentää lypsyaikoja ja suurentaa bakteerimääriä. 

- Huollata koko lypsyjärjestelmä säännöllisesti DeLavalin suositusten mukaisesti. 

At DeLaval we use cookies to make your website experience better. You can change your web browser settings if you do not allow cookies or do not want cookies to be saved. Read more about how DeLaval handles cookies. I have read and accepted the information on how DeLaval handles cookies.